Drömmer du om den äkta alpkänslan, att få se ståtliga bergstoppar torna upp sig från marken och erbjuda både slående skidåkning och härlig vandring? Då bör du satsa på Sunnmørsalpene som ligger beläget i det nordvästra hörnet av södra Norge. Här reser sig bergstopp efter bergstopp upp hela 1 700 meter över havet längs den 35 km långa Hjørundfjorden. Möjligheten för toppturer är många och du kan både vandra, cykla, åka gondol och åka skidor upp och ner längs de makalösa fjällen. Lokala guideföretag erbjuder guidade turer men du kan också göra din tur på egen hand. Kända toppar som Slogen, Kolåstinden, Kvitegga, Råna och Smørskredtind sträcker sig upp mot skyn i detta vilda naturområde och totalt finns det ungefär 221 olika turer att göra. Tvivlar du på dina erfarenheter? Gör inte det, Sunnmørsalpene har naturupplevelser för alla, både stora som små, erfaren som oerfaren.

Kristoffer Randers, norsk diktare, kritiker och ämbetsman, beskriver området i Møre och Romsdal som ett Nordland som har flyttat ner. Du behöver alltså inte ta dig till Nordnorge för att ta del av storslagen natur, om vi ska tro Randers. Vare sig det är vandring, cykling eller skidåkning du är ute efter kan Sunnmøre erbjuda dig det du söker. Det finns många toppar som kan bestigas utan extra utrustning men terrängen är brant och speciellt vid topparna. Vill du inte klättra till de högsta tinnarna finns det flera vandringar i de gröna fjälldalarna att utforska. Exempelvis kan du gå från Kolås till Vartdal och Barstadsvik genom Romsdalen. I Sunnmøreområdet kan du även klättra. Dock erbjuds inte de svåraste utmaningarna för vana klättrare men det finns nog med tinnar och alpina toppar att bestiga. Även skidåkningen är fantastisk och trots att fjällen bredar ut sig så nära vattnet håller snön god kvalitet.

Slogen – Sunnmørsalpenes finaste topp?

Den brittiska fjällklättraren William Slingsby har uttryckt stor beundran när det kommer till utsikten från Slogen och hävdar att det inte är möjligt att ha en liknande utsikt någon annanstans ifrån. Med sin spetsiga topp på 1 564 meter över havet erbjuder Slogen en av Sunnmørsalpenes finaste utsikter. Från toppen blickar du ut över de andra tinnarna och de djupt gröna dalarna runt omkring. Fjälltoppen är lättare att bestiga än vad det ser ut och med markerade spår att följa tar dagsturen ungefär 5-11 timmar att genomföra, beroende på varifrån du startar och hur erfaren vandrare du är. För att bestiga toppen behöver du ingen extra utrustning men förbered dig på att de blir brantare stigning mot toppen. Det finns flera ställen att starta från, antingen går du Skylstadbrekka från Øye eller följer Liadalen från Engeset, båda alternativen tar 2-3 timmar. En tredje väg är att börja i Urke, vilken tar något längre.

Hitta hit

Vägarna till denna fantastiska alpmiljö är många. Det går enkla flygförbindelser från de stora städerna Oslo, Trondheim och Bergen till Ålesund, som är den närmast belägna staden till vandringsturerna. Det går även dagliga bussar från Bergen som passerar olika städer som Volda, Vartdal och Barstadsvik på vägen. Det går självklart också att ta bilen till Ålesund och vidare upp i fjällen men då bör man vara observant på att flera vägar, exempelvis Norangsdalen och Strandalen, är stängda under vintertid. Även andra vägar kan stängas tillfälligt beroende på vädret. Vid foten av Slogen, mellan Øye och Stranda i Habostaddalen, är Patchellhytta placerad. Denna stuga är inte bara en dagsattraktion i sig själv, utan erbjuder också övernattning och rastplats för toppturer till Slogen, Brekketindane och Smørskredtinden. Stugan är självbetjänande och stod klar i 1964. För att komma hit följer du stigen som sträcker sig från Øye och vidare till Habostaddalen.

Sammanfattning

Du behöver alltså inte åka långt för att få uppleva fantastiska fjällmiljöer med enastående utsikter. Sunnmørsaplene erbjuder dig långa som korta vandringar för både stora och små, med övernattningsmöjligheter och sagolika vyer. Kända toppar som Slogen, Råna, Kolåstinden och Smørskredtind reser sig på en rad längs den klarblå Hjørundfjorden. Bävar du för att bege dig upp till de högsta, branta topparna? Ingen fara, det finns massor med turer att ta genom de idylliskt gröna dalarna längs fjorden och de erbjuder dig lika underbara naturupplevelser. Vare sig du vill vandra, cykla, klättra eller åka skidor är det bara att ta turen till Møre og Romsdal-regionen, i det nordvästra hörnet av södra Norge. Hit kommer du med flyg, buss eller bil och det finns flera olika vägar och stigar att välja för att ta sig till topparna. Som Slingsby sa om utsikten från Slogen; en liknande utsikt kommer du inte se någon annanstans.