Danmark är ett land med mycket att upptäcka. På sina tre huvudöar finns allt från storstadsliv till naturen. Den största ön Jylland har ett otroligt vackert landskap med flera av Nordens vackraste stränder. Oavsett om du gillar sol och bad, kultur, vackra naturlandskap eller god mat finns här något för dig. Om du reser till toppen av ön har du möjlighet att upptäcka äkta danskt “hygge” i den lilla fiskebyn Skagen. Här kan du till exempel besöka grenen där de båda haven Kattegatt och Skagerrak möts. Det är förbjudet att bada här eftersom kraften från strömmarna är så stor. Dock kan du stå på strandkanten och njuta av den otroligt fina utsikten. Vill du uppleva lite storstadsliv kan du bege dig till Aalborg som är Danmarks tredje största stad. Här finns flera mysiga restauranger, fina shoppingmöjligheter och ett zoo med kul för hela familjen.

Om du vill semestra i norra Jylland är det bästa alternativet att ta bilen och åka runt mellan de olika sevärdheterna. Du kan antingen hyra en stuga på någon av de trevliga orterna eller bo på hotell i till exempel Aalborg. I den lilla staden Fredrikshamn går det båtar varje dag mellan Sverige och Danmark. Många gör bara en liten dagsutflykt för att shoppa och äta en god middag i den charmiga danska staden. Även här finns ett naturområde som heter Bangsbo som lokalinvånarna är väldigt stolta över. Här kan du bland annat se på ett fort med bunkrar som finns kvar sedan andra världskriget. Det finns även andra historiska byggnader samt en botanisk trädgård att promenera i. Du har även en fantastisk utsikt både över Fredrikshamn och Kattegatt. På sommaren kan du besöka den vackra Palmstranden som är en av Danmarks bästa.

Råbjerg Mile

Hur skulle det vara att uppleva en bit av Sahara fast i Danmark? Att besöka sanddynorna på Råbjerg Mile är som att vandra i öknen. Detta fenomen är beläget ett par kilometer från Skagen och ned mot Fredrikshamn. Sanddynerna kan bli hela 40 meter höga och under en blåsig dag är det bäst att du klär dig i luva och skyddande glasögon. Du kommer nämligen ha sand överallt efter att du har vandrat runt. Detta enorma sandområde flyttar sig faktiskt omkring 20 meter varje år. Istället för att stoppa sanden låts bara naturen ha sin gång. Detta är en stor skillnad mot flera andra ställen på Nordjylland. Detta innebär att om ingenting görs kommer sanddynerna till slut att hamna i Kattegatt år 2230. Frågan är om den skulle lyckas ta sig förbi alla gårdar och hus som ligger i vägen till Skagen.

Rubjerg Knude fyr

Ett annat ställe på Nordjylland där sanden flyttar sig är vid Rubjerg Knude fyr. Detta märks på fyren som står vid strandkanten eftersom den är på väg att störta rakt ner i havet. Rubjerg Knude är beläget vid en liten fiskeby som heter Lönstrup. Danskarna har länge försökt stoppa sanddynerna men har tvingats ge upp. Denna typ av fenomen kallas för sandflykt. Passa på att besöka fyren medan den fortfarande finns för år 2020 beräknas det att det kommer försvinna ner i havet. Det är inte bara fyren i sig som är ett populärt turistmål utan även sanddynerna runt omkring. Har du bil är det gratis parkering på området. Det är cirka en kilometers promenad från parkeringen till området där du kan se det dramatiska landskapet. Även här rekommenderas det att du klär dig i skyddande kläder under blåsiga dagar.

Skagen

Vill du stanna längre i norra Jylland rekommenderar vi att du har Skagen som din utgångspunkt. Det kryllar av små och mysiga samhällen som bjuder på ett enormt lugn. Skagen lever mycket på turismen och det finns många små och charmiga butiker. De är även kända för sin fisk och skaldjur så passa på att slå dig ner på en av de många attraktiva restaurangerna. Skagen har dock inget samband med den populära rätten Toast Skagen. Den omtyckta röran är faktiskt skapad av en svensk kock. Du kan dock prova många av de smörrebröd som Danmark är så kända för. Det finns även ett museum där du kan njuta av verk från konstnärer som har förevigat orten och ljuset som omringar stränderna och naturen. Passa på att bo några nätter på ett äkta danskt badhotell. De brukar ha både en härlig spaavdelning och trevlig restaurang.