Norden har en fantastisk och unik natur som inte finns att skåda någon annanstans i världen. Allt från Danmarks platta landskap och Islands vattenfall till Norges fjordar och Finlands tusen sjöar. Vi får inte heller glömma bort den enastående naturen på öarna Färöarna och Grönland. På denna sidan hyllar vi den nordiska naturen och tipsar dig som flera sevärdheter som är värda att besöka både på sommaren och vintern. Det kan vara allt från att hyra en stuga ute i skogen eller åka på kryssning runt de norska fjordarna. Vi tipsar även om unika upplevelser, såsom ishotellet uppe i Norrland och Blå Lagunen på Island. Norden har väldigt bra infrastruktur och du kan hinna med att se mycket om du hyr en bil och reser runt mellan olika platser. Även tågtrafiken är väl fungerande och tar dig enkelt mellan olika länder och destinationer. Besöker du norra delen av Norden under vinterhalvåret får du inte missa att se norrskenet. I Finland finns det till och med glasigloos där du kan ligga i din säng och titta upp på det underbara ljuset. Under vintersäsongen kan du vandra och ägna dig åt vintersporter i de vackra fjällen både i Sverige, Norge och Finland. Under sommartid finns det fantastiska stränder att semestra vid framförallt i Sverige och Danmark. Läs vidare på vår sida för att få inspiration och nya idéer till din nästa resa i Norden.

Norska fjordar och isländska vattenfall

Norge anses av många vara ett av världens vackraste länder och en stor anledning till detta är det fantastiska fjordlandskapet. I landet finns det nämligen fler än tusen olika fjordar. De kändaste ligger på västkusten och har du inte besökt dem är chansen stor att du har sett dem på vykort. Det är ett fantastiskt skådespel av höga berg, vattenfall och glaciärer. De flesta fjordarna hänger samman så det är enkelt att ta sig mellan dem med båt. Det finns flera företag som anordnar så kallade fjordkryssning över en vecka eller två. Att befinna sig i fjordarna är som att vara i en sagovärld. Det finns ingen annan plats på jorden där du kan uppleva något liknande. Runt fjordarna ligger flera små samhällen där invånarna främst livnär sig på turismen. Även Island är känt som ett sagoland på grund av sin fantastiska natur. Ön är otroligt grön och har flera unika och otroliga vattenfall som är värda att se. Vill du kan du hyra en bil och upptäcka de olika fallen på egen hand. Det finns även företag som anordnar guidade turer och tar dig med buss till de olika platserna. Resan dit är även fylld av fantastisk natur som du inte hittar på andra ställen. Några av de kändaste vattenfallen är Seljalandsfoss och Skogafoss som båda ligger på den sydliga delen av ön. Det går alltså utmärkt att kombinera båda på samma resa.

Finlands djurliv, Danmarks stränder och de svenska skogarna

Finland kallas ofta för de tusen sjöarnas land och har ett helt fantastiskt naturliv. Förutom alla sjöar hittar du även underbara skogsområden och vackra öar. Landskapet bjuder på ett fantastiskt djurliv och du hittar arter som björnar, vargar och tranor. Det är en populär destination för naturfotografer eftersom de har möjlighet att fotografera vilda djur i deras naturliga omgivningar. Många av arterna som finns i Finland kan vara svåra att hitta på andra platser i Europa. Landet har även flera olika nationalparker som håller öppet för allmänheten under hela året. I Danmark är du aldrig långt ifrån närmaste strand. Några av de finaste ligger på norra delen av ön Jylland. Semesterorten Blokhus anses ha en av norra Europas vackraste stränder. Den finkorniga sanden är helt vit och omgivningarna med sandynor är fantastiskt vackra. Även Skagen längst upp i norr är en populär destination. Här kan du vandra runt bland stränderna och kolla när två hav möter varandra. Sverige är känt för sina vackra skogar och tack vare allemansrätten har du friheten att vandra runt som du vill. Speciellt i Dalarna finns det kvar flera områden med så kallad gammelskog. Här kan du njuta av tallar och granar som är flera hundra år gamla. Som du hör finns det mycket att uppleva runt om i Norden och här på sajten får du all nödvändig information som du kan tänkas behöva. Trevlig läsning önskar vi dig!