Koli, Finlands mest kända nationalpark, är belägen i den östra delen av landet alldeles intill staden Lieksa. Parken är, med sina flera miljarder gamla berg, orörda natur och mycket rika flora och fauna, en källa till mystik och inspiration, bland annat för konstnärer som Eero Järnefelt. En av hans verk av Koli finns att skåda på Helsingfors tågstations restaurang. Mest utmärkande är utsikten från berget Ukko-Koli utöver sjön Pielisjärvi som har fått stå modell för flera kända målningar och det var genom målningar som parken blev känd under 1800-talets nationalromantik då man öppnade ögon för den vackra finska naturen. Ända sedan dess har Koli varit ett ytterst populärt föremål för turism och räknas än idag som en av de viktigaste sevärdheterna i Finland.

Koli nationalpark inrättades 1991 i syfte att skydda det representativa fjällområdet, främja intresset för naturen, ge plats åt miljöforskning och värna om områdets ekosystem. År 2007 fick Koli nationalpark certifikatet “Europas riktlinjer för hållbar turism i skyddade områden”. Delar av parken används periodvis som betesmark för kor och finnfår. Koli breder totalt ut sig över 30 km², eller 3 000 hektar. Det är bekvämt att besöka Koli då caféer, restauranger, hotell och butiker finns utspridda på området, allt från hotell till konstnärscafé. Det går att ta sig till Koli med bil, buss, färja (under sommaren), grupptaxi och vanlig taxi. Så det går att planera resan efter egna önskemål. Koli nationalpark är tillgänglig för besök året runt med olika aktiviteter anpassade efter årstid.

Aktiviteter för stora som små

Koli nationalpark har aktiviteter som passar folk i alla åldrar. För familjen finns kortare vandringsleder som enkelt kan vandras utan utrustning eller tidigare färdigheter. För den erfarna vandraren finns mer utmanande stråk där klättring och dylikt kan behöva förekomma. Förutom vandring kan man i Koli meta eller pika, handredskapsfiska mot fiskevårdsavgift, åka båt eller paddla, cykla, bada, åka slalom ner för Ukko-Koli eller längdskidor över den magiska terrängen, och mycket mer. Det finns även möjlighet att anmäla sig som frivilligarbetare i Koli, arbetsuppgifterna kan då innefatta vallning av får eller svedjebränning. Vandra kan man även göra på vintern, men då är det lättast att ta sig fram genom landskapet med snöskor, vilka kan hyras i Koli.

Naturum Ukko

Naturum Ukko, eller Koli Nature Center Ukko, är ett centrum i den norra delen av parken som fungerar som museum, informationscentrum och rastplats. Museet innehåller Kolis historia, där finner man utsällningar, filmer och mycket mer. Det är öppet året om, med undantag för vissa helgdagar, och anpassat för både hela familjen och den ensamma vandraren. På Ukko kan du gå gruppguidningar (som bokas i förväg), få råd och tips om området, fika i caféet, ta del av det kostnadsfria biblioteket med rikt omfång av såväl böcker som bildprogram. Byggnaden är funktionsanpassad och tillåter även medtag av djur. På naturumets gårdsplan startar rutter till Koli-Ukkos utsiktsplats med en vy som utlovas göra betraktaren helt betagen av landskapets skönhet.

Hotell och camping

I Koli nationalpark kan besökarna välja om de vill bo på camping, i stuga, i gästhus på vandrarhem eller på hotell. Priserna varierar med boendeformen, exempelvis kan camping kosta cirka 200 kronor och en natt på hotell kan kosta mellan 600-1 700 kronor. På särskilt angivna platser är gratis tältning tillåtet. Torrtoalett och WC finns på särskilda platser, bland annat på Break Sokos Hotel Koli och på gården Turula. I Koli idkas ett skräpfritt friluftsliv, vilket betyder att det inte finns papperskorgar eller andra avfallskärl på området. Rent vatten finns i särskilda brunnar och i vissa bäckar, eller så kan det hämtas från sjön. Vattnet bör dock alltid kokas före användning. På specifika platser finns även eldplats, och olika anvisningar gäller för det allmäna användandet av dessa.

Naturen

Björk, ängar, berg, trolska granskogar, bäckdalar och lundskogar. Snötäckt på vintern och grönskande på sommaren. Den forna bergskedjan Kareliderna, som uppkom för cirka 2 miljarder år sedan, är den vars rester gett upphov till Kolis nutida berg. Berget består av hårda kvartsiter som tack vare sin tålighet har klarat sig bättre än andra berg genom istidens påfrestningar. Den högsta toppen, Ukko-Koli, ligger 347 meter över havet och 253 meter över sjön Pielisjärvi. På hösten värms området upp av sjön och skapar därför ett något varmare klimat än i övriga landet. Kolis många ängar är viktiga för den biologiska mångfalden, för där håller många fridlysta växtarter hus. Flygekorre, lo och bäver hör till de mer sällsynta djurarterna som lever i Koli nationalpark. Älg finns det gott om