Det är inte för inte som Geirangerfjorden i Sunnmøre, i Møre och Romsdals kommun i västra Norge, ofta kallas för juvelen i kronan bland norska fjordar. Trots att Norge bjuder på många storslagna vyer är den kanske som mest svårslagen just här. Naturen i området är närmast sagolik med storslagna vyer av mäktiga berg med snöklädda toppar, frodig grönska och djupblått vatten. Man kan dessutom hitta många vilda och vackra vattenfall i området där Brudslöjan och De sju systrarna troligen är de mest välkända. Kort sagt, Geirangerfjorden är en naturupplevelse utöver det vanliga. Vacker, mytisk och inte så lite romantisk. Det är också därför området är ett av Norges mest besökta turistmål och det sedan 2005 står med på listan över UNESCO:s världsarv.

Området är inte bara vackert, det bjuder också på otaliga möjligheter till sport- och friluftsaktiviteter. Fiske, forsränning och cykling är populära aktiviteter i området. Man kan också bara vandra eller strosa i de natursköna omgivningarna eller komma fjorden så nära som möjligt och tyst glida fram över ytan i en kajak. De omgivande bergen är som gjorda för att göra “base jumps” med fallskärm eller för att klättra i. Faktum är att det sägs att brittiska bergsklättrare var bland de första som upptäckte Geirangerfjorden som ett exotiskt resmål. Det var redan på 1800-talet och så tidigt som 1869 seglade det första turistskeppet in i fjorden. Sedan dess har turisterna fortsatt komma. Idag räknar man med att Geiranger och närliggande Trollstigen besöks av 600 000 turister årligen.

Magiskt och förtrollande vackert

Trollstigen är ett måste att uppleva när man är i området. Det är en 106 kilometer lång väg som slingrar sig uppför bergssidorna och som bjuder på elva hårnålskurvor på vägen upp. Väl däruppe kan man njuta av en av världens mest spektakulära utsikter från utsiktsplatsen Ørnesvingen. Härifrån ser man vattenfallet De sju systrarna som, precis som namnet antyder, består av sju fall som forsar ner för bergssidan. Man ser ståtliga bergstoppar med respektingivande namn som Kongen (kungen), Dronningen (drottningen) och Bispen (biskopen). Och, inte minst, man har en fantastisk utsikt över själva fjorden. Trollstigen har ända sedan den kungliga invigningen 1936 varit en turistmagnet och kan inte beskrivas som annat än ett imponerande stycke ingenjörskonst.

Framtidssäkrat för kommande generationer

Precis som i Sverige finns i Norge en lagstadgad allemansrätt som ger alla tillgång till och rätt att vistas i naturen, även nationalparker och andra skyddade områden. Precis som i Sverige bygger den norska allemansrätten på frihet under ansvar och att man respekterar natur och vildmark. Traditionen är gammal och baseras på hållbara principer även om ingen från början talade, eller hade hört talas om, ”hållbarhet”. Det har man emellertid i dagens Geiranger där man jobbar hårt på att bli en certifierad så kallad ”hållbar destination”. I korthet innebär det att man arbetar systematiskt för att motverka de negativa effekter som turistindustrin annars kan ge upphov till. Målet med ”hållbara destinationer” är att säkerställa att det dagens generationer kan uppleva också finns kvar för kommande generationer.

Hur kommer man dit?

Det finns många sätt att ta sig till Geirangerfjorden. Man kan till exempel ta flyget till Oslo och därifrån expressbuss direkt till Geiranger. Bussen går dagligen och tar ca 9-10 timmar. Man kan också utgå från Trondheim eller Bergen som också har expressbussar. Vill man minska busstiden går det att flyga till Ålesund och sedan ta lokalbuss till Geiranger. Självklart kan man också ta tåget eller varför inte själv köra bil? Vattenvägen är alternativet som bjuder på de mest spektakulära omgivningarna. En resa med Hurtigruten är ett omtalat sätt att njuta av Norges speciella fjordmiljö och flera av turerna passerar Geiranger. Till exempel kan man åka sträckan mellan Bergen och Trondheim. Då får man, utöver Geirangerfjorden, också se Hjörundfjorden och Nordfjord.

Logi i Geiranger

Många som kommer till Geiranger väljer att campa och utbudet på bra campingställen är stort. Vill man ha det bästa av två världar, naturen och närhet till civilisation, finns till och med en camping i centrala Geiranger by. Med sin spektakulära utsikt intill fjorden och med bara 200 meter till centrum där det finns restauranger och matbutiker är det ett populärt val för turister med husbilar, husvagnar och tält. Vill man bo lite mer bekvämt finns det många fina hotell i byn och söker man på till exempel Airbnb kan man hitta massvis med unika och spektakulära boenden för uthyrning. Geirangerfjorden är, med andra ord, ett unikt resmål med något för alla. Oavsett om man letar äventyr eller lyxig avslappning levererar Geiranger.