Stockholm är en stad fylld med spännande och intressanta sevärdheter, inte minst Gamla Stan, det kungliga slottet, Gröna Lund och den blomstrande Kungsträdgården. Samtidigt är den svenska huvudstaden minst lika känd för sin fantastiska skärgård som lockar mängder av turister, särskilt under sommarmånaderna. Många är de som väljer att njuta av sommarens härligaste veckor på en klippa i Stockholms skärgård och det är knappast konstigt då det trots allt är som att resa utomlands. Dock finns det mycket mer att göra i Stockholm skärgård än bara att sola, bada och grilla. Är du ute efter kulturupplevelser eller lite mer fartfyllda aktiviteter kan ett besök i skärgården vara perfekt. I denna artikel kan du hitta några spännande tips.

Många väljer att packa ner tältet och bo så nära naturen som möjligt när de besöker skärgården. Här finns särskilda campingplatser där du med fördel kan slå upp tältet och somna till naturens avkopplande surr. Du kan till exempel campa i vackra Finnhamn, där du hittar både restauranger, vandrarhem och tältplatser. Eller varför inte slå upp tältet i närheten av Gålö Havsbad där det finns tältplatser både med och utan el? I Arholma kan du tälta på en vacker äng och Gräsö är en perfekt campingplats för familjen då det erbjuds en familjecamping. Se till att ha koll på de anvisningar som anges på diverse skyltar innan du slår upp ditt tält i Stockholms skärgård, på så sätt slipper du tråkiga överraskningar under din campingsemester

Paddla kajak

Om du är ute efter en upplevelse på vattnet kan det vara ett utmärkt läge att hyra en kajak och paddla iväg över skärgårdens lugna vågor. Kajak finns att hyra på flera ställen runt om i skärgården, till exempel på Gräddö som du hittar i skärgårdens norra del. Här kan du även gå en kurs i kajak om du vill utöka dina kunskaper. Kajakpaddling kan vara en rolig och spännande aktivitet både för såväl familjen och för paret som för kollegorna. Skulle du vilja ta paddlingen till ytterligare en nivå kan SUP (Stand Up Paddle) vara något att testa. Här hyr du en större bräda, liknande en surfbräda, som du står upp på och paddlar. Detta är lite mer krävande men en utmaning som kan vara extremt underhållande.

Vandring

Eftersom Stockholms skärgård bjuder på många natursköna vyer är det knappast konstigt att många gillar att vandra längs de vackra kustlinjerna. Vandring i skärgården är en populär aktivitet som kan utföras av både vuxna och barn i alla olika åldrar. Det enda du behöver är ett par bra skor, sköna kläder och en vattenflaska. Sedan är det bara att ge sig ut på en härlig promenad i Sveriges fantastiska natur. Ett tips på en vandringsstig är den Sjöhistoriska stigen, som består av Klockarudden, Sjöudden och Eriksbergsskogen. Längs denna stig hittar du inte bara vackra vyer, utan även ett flertal skyltar som informerar om skärgårdens historia och kultur. Varför inte avsluta vandringen med ett skönt och svalkande dopp?

Ett besök på Säby Gård

Om du är intresserad av jordbruk eller bara vill testa något nytt tillsammans med familjen kan ett besök på Säby Gård vara något för dig. Denna mysiga lilla familjedrivna gård, som arrenderats ända sedan mitten av 1900-talet, odlar allt från potatis till raps som levereras till olika butiker runt om i Stockholm. På Säby Gård kan du lära dig mer om jordbruk och promenera runt mellan de olika odlingarna. I gårdens egna shop kan du bland annat köpa Säby Gårds egen rapsolja som är tillverkad direkt på gården eller djurfoder. Kan det bli mer ekologiskt? Under sommarmånaderna kan du även ta en titt i gårdsloppisen KuriÅsa, där du hittar allt från möbler och annan inredning till vackert porslin.

Gustavsbergs Porslinsmuseum

På tal om porslin kan ett besök på Gustavsbergs Porslinsmuseum också vara att rekommendera. Nu kanske inte porslin låter som världens roligaste grej men här finns en hel del gömda skatter som är både spännande och intressanta att utforska. På Gustavsbergs Porslinsmuseum, som är en del av Nationalmuseum, hittar du mängder av unika porslinssamlingar från Gustavsbergs fabrik som har varit verksam i omkring 170 år. Samlingen består av ungefär 40 000 olika objekt, varav några till och med är provexemplar, vilket innebär att de aldrig ens kom att produceras. Med andra ord finns det en hel skattkammare att utforska för den som är sugen på en riktig kulturupplevelse i skärgårdsanda! I närheten av museet hittar du även en Iittala-outlet om du blir köpsugen.