I Norge är invånarna bortskämda med spektakulära naturupplevelser men även den mest rutinerade fjällentusiasten kan inte låta bli att hänföras av omgivningarna kring Lofoten i Nordnorge. Här möter dramatiska berg sköna stränder och pittoreska fiskebyar. Här har vattnet en speciell blå färg och här är lugn och ro den naturlig rytmen. Det finns troligtvis inget annat ställe i världen där berg, himmel och hav lever i en så perfekt symbios som i just Lofoten. Varje årstid har sin tjusning så oavsett om du väljer att resa till Lofoten på sommaren eller vintern finns det alltid mycket att uppleva. Sommaren är aktiv och bjuder på bland annat bad i midnattssol, vandring, kajakpaddling, fågelskådning, sportfiske och bergsklättring. Vintern är lugnare men lockar ändå med sitt magiska norrsken, de snabba väderväxlingarna, späckhuggarsafari och kanske världens vackraste skidåkning från branta toppar med havsutsikt.

Lofoten, som inte är en ort utan en ögrupp, ligger i det norska fylket Nordland längs Vestfjordens nordsida och har omkring 24 500 bofasta. Området sägs ha fått sitt namn eftersom det liknar ett lodjurs tass. Det sträcker sig geografiskt från Skomvær utanför Røst i sydväst till Raftsundet i nordöst och består av fem större öar – Austvågøya, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya och Moskeneøya – samt ett antal mindre öar. Sett från avstånd bildar öarna illusionen av en fjällvägg och ges därför ibland det övergripande samlingsnamnet Lofotveggen. Bergen här är gamla och de äldsta bergarterna i regionen bildades för redan omkring 2 miljarder år sedan. Topografin är dock yngre och fick sitt nuvarande dramatiska utseende under den senaste istiden. Det var då kontrasterna mellan fjälltoppar och dalar karvades ut och lämnade kvar Higravtinden (1 146 meter över havet), Durmålstindan (1 004 meter över havet) och Hermannsdalstinden (1 029 meter över havet) som områdets högsta toppar.

Aktiviteter på Lofoten

Det finns som sagt mycket att se, göra och uppleva på Lofoten och det finns något för alla. Unstad, som ligger några mil nedanför Eggum, lockar till exempel surfare från hela världen, året om. För personer som ännu inte kan surfa erbjuder lokala experter lektioner. Unstad är med sitt rika djurliv också ett mecka för djurintresserade där man med lite tur kan få se havsuttrar. I Lofoten finns också världens största havsörnskoloni och för den intresserade finns det flera bolag som anordnar örnsafari med ribbåtar. Som en bonus bjuder dessa turer ofta på chans att se både sälar och valar. I Lofotens centralort, Svolvær, samlas istället konstnärer som lockas dit av regionens magiska ljus och i centrum trängs därför flera gallerier för både målerikonst och för fotografi. Lofoten bjuder också på gott om lättillgängliga vandringsleder och för den golfintresserade finns en unik golfbana på ön Gimsøya.

Att ta sig till Lofoten

Även om Lofoten ligger till synes långt norrut och tämligen otillgängligt är klimatet väsentligt mildare än i andra delar av världen på samma breddgrad och det har de senaste åren blivit betydligt lättare att ta sig hit. Man kan ta flyget till flygplasterna Bodø, Leknes, Røst och Harstad/Narvik från alla större städer i Norge och man kan flyga direkt till Bodø från Stockholm. Från Stockholm kan man också ta tåg som dagligen avgår till Kiruna och Narvik där man sen kan byta till buss till Lofoten. Väljer man att ta egen bil finns det flera alternativ att ta sig till Lofoten, bland annat en helt ny direktanslutning från fastlandet om man kommer norrifrån. Och, naturligtvis, kan man också komma med båt. Hurtigruten – som ibland kallas världens vackraste sjöresa – gör dagligen an vid Stamsund och Svolvær på Lofoten, både i syd- och norrgående riktning.

Boende i Lofoten

Lofoten erbjuder många alternativ till boende och det finns något för all smaker och plånböcker. Mest känt är Lofoten för sina typiska och traditionella “rorbuer” som är gamla fiskestugor som moderniserats till mysiga små semesterhus. Det finns trevliga rorbuer bland annat på Svinøya, Hamnøya och i Reine och det lönar sig att göra lite research på nätet innan och se till att boka i god tid – det är populärt att bo i rorbuer. Om man inte bor i rorbuer men ändå vill bo nära natur och hav finns det också gott om campingplatser att stanna till på. De flesta ligger naturskönt, med spektakulära utsikter och erbjuder platser för såväl husbilar, husvagnar och tält. Några av dem ligger dessutom i direkt anslutning till andra aktiviteter, såsom golf och surf. Självklart finns det också ett stort utbud av hotell – både enklare och lyxigare – så Lofoten är tillgängligt för alla.