Om du inte har något planerat för din semester så borde du göra ett besök på det världsunika ishotellet i Jukkasjärvi. Detta är världens första ishotell och går att besöka året runt uppe i den nordligaste delen av Sverige. Om du söker en förstklassig och mycket annorlunda upplevelse så kan en övernattning på ishotellet verkligen rekommenderas. På Ishotellet i Jukkasjärvi får du bädda ner dig i en säng byggd av is, bland tjocka pälsar och filtar. Det är en natts god sömn utöver det vanliga. Trots att det är kallt i ishotellet så kommer du att sova gott i den friska luften och vakna väl utsövd. Här kan du även uppleva Sveriges otroliga midnattssol och andra naturfenomen.

Ishotellet i Jukkasjärvi är beläget cirka två mil öster om Kiruna, vid Torne älvs strand. Det första hotellet av is byggdes redan i början av 90-talet. Numera är Ishotellet världens största hotell byggt av is och snö. Tidigare byggdes hotellet upp varje vinter och det fick då en ny, spännande arkitektur. Redan i mars så började man planera för den nästkommande vinterns hotell. Då togs stora isblock upp ur Torne älv för att frysas i lagerlokaler inför vinterns antågande. Hela 10 000 ton is och 30 000 ton snö sparades varje år för att användas till ishotellet. Den första delen av hotellet stod färdig i början av december och alla rummen stod färdiga i januari. Numera är hotellet öppet året runt.

Ishotell, isbar och iskyrka

I det kyliga ishotellet i Jukkasjärvi finns det rum och sviter för över 100 gäster. Dessutom innehåller konstruktionen en bar och en kyrka. Tidigare så smalt konstruktionen när våren kom i april men numera kan man hålla hotellet öppet året runt tack vare en ny praktisk kylkonstruktion. Även den vackra iskyrkan i hotellet är ett mycket populärt besöksmål, både för turister och för de som bor i området. Iskyrkan tillhör Jukkasjärvi församling och är färdigbyggd för att användas vid juldagsgudstjänsten varje år. I iskyrkan hålls många ceremonier. Cirka 140 par gifter sig varje år i denna mäktiga byggnad och omkring 20 stycken barn döps. Barndopen sker oftast inom församlingen. Det förekommer även andra arrangemang i iskyrkan.

Härliga naturaktiviteter

Vid Ishotellet finns en tystnad som fascinerar alla besökare. Här upplevs ett stort lugn och du kan verkligen höra tystnaden. Dessutom kan du uppleva det färgsprakande, levande norrskenet. Att övernatta på ishotellet är inte bara en spännande grej, utan också en mäktig naturupplevelse. Om du verkligen vill ta del av den norrländska naturen och livsstilen kan du även pimpla, åka skoter, mysa med renar och dricka kokkaffe. Ishotellet omringas av de vackra, snötäckta skogarna som glittrar i solljuset som kikar fram. Besöker du istället Ishotellet på sommaren så finns det ännu fler aktiviteter att ta del av under din vistelse. Under sommaren så kikar bland annat den vackra midnattssolen fram och naturen blir ett riktigt paradis.

Njut av sommaren på ishotellet

Under sommarmånaderna så vaknar naturen till liv på ett helt annat sätt än under de krispiga vinterdagarna. Allting blir grönt och du bjuds på en riktigt aktiv semester. Långa vandringar, cykling, långa löpturer eller chansen att beskåda det vilda livet i skogarna. Då Torne älvs is vid den här tiden har smält kan du testa alltifrån stand up paddle surfing och kanotpaddling till forsränning. Dessutom kan du låna fiskespön av hotellet för att bege dig ut på en härlig fisketur och testa din lycka. Ishotellet bjuder helt enkelt på en mängd upplevelser, oavsett vilken tid på året du kommer för ett besök. På ishotellet arrangerar man dessutom stora möten, olika events och arrangemang som bröllop med tillhörande planering och bröllopsfest.

Välj mellan kallt och varmt rum

Ishotellet ligger placerat cirka 200 km norr om polcirkeln. Du kan välja att sova i både varma och kalla rum på hotellet, men för de kalla sovrummen så rekommenderas du endast en natt. De kalla rummen håller en temperatur mellan -5 och -8 grader och de skulpterade sängarna är täckta med varma renskinn. Dessutom finns det en sovsäck som du kommer drömma sött i. De varma rummen däremot är belägna i enplanshus av trä och är alltså inte gjorda av is. Besök Ishotellet när som helst under året, det är öppet alla de 365 dagarna. Att sova på ishotellet i Jukkasjärvi blir en semester att minnas för hela familjen, stora som små. Kom ihåg att packa ner varma kläder inför er isiga natt!