Island är en upplevelse utöver det vanliga. Landets vackra och unika landskap bjuder på platser du sent kommer glömma. Här kan du resa runt bland allt från glaciärer och vattenfall till varma källor. Vill du uppleva naturen på nära håll är det rekommenderat att göra det ifrån hästryggen. Det är som att resa från civilisationen och till sagornas värld. Island är ett väldigt litet land och det mest glesbefolkade i Europa. Hälften av landets befolkning bor i närheten av huvudstaden Reykjavik. Island har fått ett uppsving de senaste åren och blivit mer och mer populärt. Du kan idag hitta billiga flyg från flera flygplatser inte bara i Sverige, utan även i resten av Skandinavien. Här ger vi dig en introduktion till några av de bästa sevärdheterna.

Huvudstaden Reykjavik är en levande stad som är känd för sina fantastiska vyer och sprudlande partyliv. Det råder alltså ingen brist på barer och trevliga restauranger. Om du har Reykjavik som utgångspunkt får du inte missa de många sevärdheterna som finns i staden. Börja med att ta en tur förbi Hallgrimskirkja som är en ståtlig betongkyrka. Åker du upp till toppen har du en fantastisk utsikt över hela staden. Du kan även besöka Nationalmuseet för att få en inblick i Islands historia. Du som gillar djur kan antingen ge dig ut på lunnefågelskådning eller valskådning. Det finns flera företag i staden som anordnar guidade turer. Nere vid hamnen står båtar beredda att ta dig vidare ut på öarna.

Blå lagunen

Blå lagunen är förmodligen Islands mest kända sevärdhet och det är en speciell upplevelse för din kropp och själ. Det är ett naturligt spabad med varmt och mineralrikt vatten. Som utsikt har du det otroligt vackra lavalandskapet. Du kan välja på att ligga i poolen, bada bastu eller ta en drink i baren. Det är det perfekta stället om du bara vill koppla av och njuta. Hyr du en bil samtidigt som du är på ön kan du köra till lagunen närhelst det passar dig. Du kan även boka en bussresa där entré till Blå lagunen ingår. Lagunen ligger mittemellan Reykjavik och flygplatsen så det är en perfekt start på resan innan du åker vidare till staden.

Det som är så speciellt med vattnet i Blå lagunen är att det värms upp 2 000 meter ner under jorden. Det hjälper inte bara dina muskler att slappa av, utan får även din hud att se yngre och slätare ut. Överallt i poolen hittar du massagestolar och träbänkar plus en liten grotta. Du kan även få massage eller prova på någon av ansiktsbehandlingarna som erbjuds. Passa på att köpa med dig några av deras egenproducerade hudvårdsprodukter. Vill du stanna på middag kan du äta i Blå lagunens helt egna restaurang. Det finns även ett hotell i anslutning till källan om du vill stanna där mer än en dag. Det är ofta hög efterfrågan så boka gärna plats i förväg.

Gullfoss vattenfall & Grundarfjordur

Gullfoss som är beläget i floden Hvítá är det kändaste vattenfallet på hela Island. Gullfors betyder guldfallet och det som är så speciellt är att det faller i flera olika vinklar. Vattenfallet är alltså öppet för allmänheten och går att besöka året runt. Det är väldigt välplanerat med broar, stängsel och trappor på de platser som det behövs. Därför kan du ta med dig barnen dit utan problem. Det finns även flera restauranger och butiker på området. Även om det är en av Islands mest besökta platser så känns det inte turistigt på något sätt. Här har ägarna nämligen låtit naturen stå i centrum. Njut av det fascinerade vattenfallet och glöm inte att ta med dig kameran.

En annan plats som du inte får missa är Grundarfjordur. Orten är mest känd för sitt berg som är ännu en fantastisk naturupplevelse. Hit kommer fotografer från hela världen för att föreviga det vackra landmärket som även kan ses i många filmer. Det är inte bara berget som lockar besökare, utan även naturen runt omkring. I byn finns det flera hotell och hostel som du kan bo på medan du besöker området. Även om de flesta besökare kommer hit med bil så är det också ett populärt ställe för kryssningsfartyg att lägga till. På sommaren byggs det även upp en vikingaby som är öppen för allmänheten. I juli hålls även en stadsfestival som lokalinvånarna är väldigt engagerade i.